En ortodox efterrätt gjord av mjölkprodukter som äts i
ortodoxa hem när man bryter fastan efter midnattsmässan på påskaftonen. Ordet
påsk kommer från ryskan o hebreiskan (enligt Wikipedia). Den riktiga pashan
sätts i sildukstyg i en träform med kristendomens symboler på. Många äter den
bredd på en bullskiva – det finns ett speciellt påskvetebröd man kan baka.
Det är roligt att prova på olika rätter och den här är
spännande! Mättande och lätt syrlig i smaken.
Här är ett grundrecept jag brukar använda – ibland sätter
jag mera succat, eller kanderade apelsinskal, ibland lämnar jag bort russinen.
En väninna brukar inte ha några frukter i alls utan använder sej av citron
eller choklad som smaksättare…
Man kan använda blomkruka durkslag eller melittatratt med melittapapper
i.
Här kommer receptet:
500 gr kvark
100 gr smäl smör
1 burk smetana (1dl créme fraiche)
1 dl tjock grädde
1 äggula
1 – 1 ¼ dl socker
½ tsk vaniljsocker
50 gr mandelflarn (krossa dem)
½- 1 ½ dl russin, succat, kakfyllning
Gör så här:
Häll kvarken i melittafiltret och låt rinna av någon timme.
Smält smöret och låt det svalna.
I en skål blandar du sedan alla ingredienser och skedar upp
dem i durkslaget med fuktad silduk täck över med resterande duken och sätt
några assietter som tyngd ovanpå. In i kylen med en bunke under för det brukar
rinna vätska ur under natten.
Jag brukar göra den i durkslag eller ett par melittattrattar
med filterpapper…
Har man inte kvark eller smetana kan man säkert använda turkisk eller grekisk yoghurt.
Vi brukar äta den som efterrätt – den är väldigt mättande så
servera i små mängder.
Verkligen värd att prova på!
De marmorerade påskäggen ( i plast) är gjorda för några år
sedan. Enkelt och roligt påskpyssel!
Ha det riktigt skönt i påsk!
Vilken fin blogg du har startat, ska verkligen följa den, ska bli spännande....det receptet ska jag prova nångång. Glad påsk/Elsa
SvaraRadera