Cheesecake, lättgjord - utan ugn! Det behöver alla nu när man ska ut till stugan eller helt enkelt inte vill sätta på ugnen i sommarvärmen. Sedan hittade jag på att man kan krossa kexen i en plastpåse och sedan hälla det smälta smöret i den. Dessutom om du vänder ut och in på påsen och sticker handen i den när du trycker ut degen i formen så sparar du på disken genom att inte använda skål! Lemoncurden är ursmaskig! Oh, så den är god. Och lätt att göra själv. Den kan man säkert använda till annat också göra små egna bakelser av kex eller sockerkaksbitar. En klick lemoncurd och litet glass eller vispgrädde…. Ahh !
Inköpslista:
2 ägg
florsocker
vaniljsocker
smör
philadelfiaost
grädde
Botten:
100
g margarin eller smör
12
digestivekex
Smält
fettet.
Krossa
kexen fint i en plastpåse.
Blanda
i det aningen svalnade fettet och blanda omkring i påsen.
Häll
ut blandningen i formen och vänd ut och in på påsen och sätt in handen i den. (använd gärna bakplåtspapper på bottnet så lossnar det lättare).
Tryck
ut blandningen över formens botten och en bit upp på kanten.
Ställ
in formen i kylskåpet så att degen stelnar.
Lemoncurd:
2 små citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör
Tvätta
citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)
Pressa
ur 1 dl saft ur citronerna.
Vispa
samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under
omrörning tills den tjocknat.
Smält
ner smöret i blandningen och ta från värmen låt svalna.
Fyllning:
200g
typ philadelfiaost
½
dl florsocker
1
tsk vaniljsocker
1
tsk rivet skal från citron
2
dl vispgrädde
·
Vispa
samman grädden och sockret det ska vara lättvispat men inte rinnigt.
Vispa i
osten, citronskalet och kör den slät.
Bred ut ostfyllningen i formen och sätt i
kylskåpet tills kakan stelnat helt.
Sedan kan du breda ut lemoncurden över den stelnade kakan och in i kylen tills den stelnat.
Sedan är det bara Ahhh ! Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar