Julmaten i vår familj är en blandning från traditioner i Sverige och Finland.
Så har vi ju blivit vegeterianer så all sill och lutfisk och julskinka är inte med mera - de fanns i min barndom.
Och farmor och fastrar brukade ge min pappa kålpirog som skulle ätas med buljong.
Jag brukar baka fruktkakor, dadelkaka i förväg. Pepparkaksmuffins och plommonjulstärnor är färskvara så de bakar jag på julafton eller under helgen om vi vill ha dem.
Ibland har vi gjort julgodis.
Till själva julmiddagen har jag:
Kålrotslåda, morotslåda, sojabullar, kokta gröna ärter (+ smör) svampsallad, rödbetssallad, inlagd gurka och pumpsallad. Kanske i år även den äppelmos jag kokade tidigare ? Kanske jag hinner koka rödlök också - det är ganska enkelt! (Foton kommer senare)
Det är så enkelt att göra lådorna numera då det finns kålrotsmos och morotsmos både i frysdisken och som kylvara. Det är bara att blanda.
Nedan några recept:
Lätt kålrotslåda
6 portioner
500 gr kålrotsmos
1 dl grädde
1/2 dl skorpmjöl
1 ägg
2 msk sirap
1/4 tsk salt
litet mald ingefära
(litet malda muskott eller kryddpeppar)
ovanpå skorpmjöl och smörklickar
1 Mät grädde o skorpmjöl i en skål - blanda tills skorpmjölet börjar svälla.
2. Tillsätt kålrotsmoset, ägget, sirapen och kryddorna
3. häll blandningen i en smord form (jag smörjer aldrig aluminiumformerna) Strö skorpmjöl på ytan och klicka smör. Grädda i c:a 1 timme i 175 graders ugn.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Morotslåda
6-8 personer
Gröt 1 1/2 dl grötris
4 dl mjölk
salt
KOKA gröten se vad som står på påsen! Jag tar en vattenbadskokare som jag låter stå o puttra för sig själv. Jag brukar göra dubbelsats av gröten - så äter vi gröt till lunch.
1 kg morotsmos
3 dl grädde
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1/8 tsk vitpeppar
1/2 dl skorpmjöl
Koka först gröten och blanda i allt!
Skorpmjöl och smörklickar på ytan.
Grädda i 175 graders ugn i ca 1 timme
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Rödkål - en stor sats
1 rödkålshuvud
6 dl vatten
4 dl rödvin
2 dl honung
8 hela nejlikor
2 kanelstänger
salt och peppar
olivolja
Gör så här:
Strimla rödkålen, fräs den i olivolja tillsätt resten låt stå och småkoka ca en timme. Smaka av så att den är färdig. Salta peppra ev mera honung...
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Följande recept fick jag av Marianne - vi brukade göra det här för att sälja på basarer i skolan eller i kyrkan. Det är faktiskt jättegott.
Inlagd rödlök
600 gr rödlök
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl rödvinsättika
Koka först vatten, socker, ättika. Skiva i löken och koka 15 minuter.
Det är bara att koka och burksätt i kokta tomma glasburkar. Bra som present!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
I min dotters åk 5-6 samlade man in pengar för lägerskola då fick jag följande recept av klassläraren Kerstin. Jag har senare gjort den till kyrkans basarer också - perfekt att sätt i tomma kokade barnmatsburkar. Bra som present!
Senap
1 burk Colmans senapspulver
1 burk socker
1 burk grädde
1 ägg
1 msk ättika senare
1/2 tsk salt
1 msk konjak
Koka allt under vipning (kort tid -lös senap - längre tid fastare senap)
Drag kastrullen åt sidan och tillsätt 1 msk ättika, 1/2 tsk salt, 1 msk konjak.
HÄRLIGT GOD JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar