torsdag 12 april 2012

Ingefärsdricka i flunssatider

Så åkte jag på världens hosta! Det enda som tycks stilla hostan litet är Ricola örtte och avkok av ingefära med honung. Ingefärsdrickan är ganska pepprig till sin smak så ta det försiktigt. Barn vill ha mera honung och ganska svag dryck.


Avkok av Ingefära  

1 ingefära
1 citron

vatten
honung

Gör så här:
Skala ingefäran – tex skrapa bort skalet med en tesked. Skär den i grova bitar. Koka den i ca 20 minuter. Kolla emellanåt – vattnet dunstar…
Häll upp avkoket i en tillbringare / flaska och koka bitarna en gång till. När den svalnat så pressa i 1 citron. Förvara i kylskåp.

Vid förkylningar och hostor: 
ta en sked honung och så mycket ingefärskoncentrat du tycker är lämpligt + hett vatten.
På sommaren kan man använda samma recept men dricka det med kallt vatten – läskande sommardryck med litet sting.  

Sedan ska jag prisa nässköljning. 
Jag var super skeptisk till det i början och tyckte det lät otäckt. Efter att jag sedan första gången äntligen gjort det måste jag säga att det är super enkelt! 
Gör enligt bruksanvisningen och vattnet rinner genom helt av sig själv. Är man riktigt täppt tar det en stund för saltvattnet kan lösa upp snuvan.
Min, då, 6-åriga dotter lärde sig också och hennes förkylningar tar hälften så länge som förut. Vilket fantastiskt resultat!
Min öronläkare sa att det ska vara 10 ml salt till 1 liter vatten! Då är det rätt balans i saltlösningen. Kom ihåg – båda bihålorna ska sköljas. Är man jätte täppt, skölj på nytt efter 1 timme igen … och flere gånger om dagen.


Än en gång blev jag påmind av alla små viktiga muskler som jobbar i min kropp. Träningsvärk kallas det det väl?
De muskler som fäster sig vid revbenen får Carmolis gel som hjälper litet de överansträngda och sjuka musklerna. Doften av bl.a mentol, euklyptus, kamfer, tall och rosmarin öppnar dessutom näsan. Carmolis gelen hjälper vid andra överansträngda muskler bl.a nacke och axlar eller ben efter gympass.

På med varma sockor och en skön sjal!
Nu får jag försöka fundera hur jag återanvänder Ricola burkarna.


Hoppas ni alla hålls friska!


2 kommentarer:

 1. Var köper man Ricola örtte nuförtiden? Har letat runt på hur många affärer som helst, men utan resultat. Är nog 15år sen ja drack det theet sist...

  SvaraRadera
 2. Hej Kenneth,
  Har du prövat hälsokostaffärerna? Eller de större välsorterade mataffärerna? Där hittar jag dem i alla fall.
  Eller så släng ner en fråga till tillverkaren vem som säljer dem i ditt område www.ricola.no

  Lycka till! !
  Soliga hälsningar Helena

  SvaraRadera