Idag har min älskade dotter födelsedag ! Hela 15 år fyller hon !
Dagen till ära blir det Sachertårta - den bakade jag igår. Det är så lätt att baka den så jag vill dela med mej av receptet. Dessutom är den inte sååå söt utan ganska mörk och chokladig i smaken eftersom man smälter riktig 75 % choklad och sätter det i smeten.
Sachertårta
150 gr mörk ca 75% choklad
150 gr smör (rumsvarmt)
2 dl socker
4 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning, garnering
Ca 100 gr mörk choklad
5-7 msk aprikossylt nästan en hel burk
50 gr smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175oC
Smält chokladen i mikron (ca 1-1.30 min)
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget. Sedan chokladen, mjöl och bakpulver.
Tillsätt ett ägg i taget. Sedan chokladen, mjöl och bakpulver.
Häll smeten i en springform klädd med bakplåtspapper eller
bröad.
Grädda 30-35 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna helt förrän du skär den i två delar.
Bred ut rikligt med aprikossylt.
Nu brukar jag göra kakan minst ett dygn tidigare så den får
dra i sej av den goda sylten.
Smält chokladen i mikron och blanda ner smöret i chokaden.
Bred ut den på kakan och kanterna (om du vill).
Garnera med mönster i chokladen eller marsipanrosor.
Vill man, kan man rulla fina ljusröda marsipanrosor och ha på tårtan.
Busenkelt ! Och såå mycket roligare - och billigare.
Ha det gott !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar